Tagi

, ,

ObrazekSkładniki:

  • 1 kabaczek
  • Pierś z kurczaka, ½ sztuki
  • 3 ogórki małosolne
  • Cebula, 1 sztuka
  • Pieczarki, 3-4 sztuki
  • Kasza gryczana nie palona, 200 g
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Oregano
  • Bazylia
  • Pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ugotować kaszę (do garnka przelać 3 szklanki wody i 1 łyżkę oleju, kiedy woda zacznie wrzeć wsypać do niej kaszę i gotować aż do momentu kiedy kasza pochłonie całą objętość wody). Gotową odstawić do przestygnięcia.
  2. Cebulę posiekać na drobno. Pierś pokroić w kostkę a pieczarki w półksiężyce o grubości 0,5 mm.
  3.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z odrobiną wody i dusić przez chwilę. Następnie dodać pierś z kurczaka i dusić aż do momentu kiedy mięso nabierze białego koloru. Na koniec dodać pokrojone pieczarki dusić jeszcze przez chwilę.
  4. Kabaczek obrać ze skórki, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, dodać wcześniej przygotowane mięso z pieczarkami i cebulą i gotować pod przykryciem przez około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze przez około 10 minut, aż do momentu kiedy leczo zgęstnieje.
  5. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  6. Kiedy leczo będzie już gotowe na talerzu ułożyć warstwę kaszy gryczanej i przykryć ją warstwą lecza, posypać znaczna ilością pokrojonych ogórków małosolnych.
Reklamy