Tagi

, , ,

Obrazek

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej typu 650
  • ¼ szklanki letniej wody

Nadzienie:

  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej perłowej
  • 12 łyżek groszku zielonego konserwowego
  • 6 łyżeczek ketchupu

Zielone puree:

  • 200 g groszku konserwowego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej

Wykonanie:

Ciasto:

  • Z podanych składników uformować ciasto dodając stopniowo wodę do mąki. Następnie rozwałkować ciasto i wyciąć z niego krążki o średnicy około 10 cm. Zagłębienia w formie do muffinek wysmarować olejem i posypać bułką tartą a następnie wykładać je ciastem

Nadzienie:

  • Ugotować kaszę jęczmienną. Na ciasto wypełniające wgłębienia w formie do muffinek nałożyć po łyżce stołowej kaszy jęczmiennej, następnie pokryć to łyżeczką ketchupu a na całość nałożyć jeszcze około 1 łyżki kaszy
  • Całość wstawić do piekarnika na 15 – 30 minut i piec w temperaturze około 180 stopni

Zielone puree:

  • Groszek odsączyć z zalewy, wypłukać pod bieżącą woda a następnie dodać musztardę i zblenderować całość na gładką masę
  • Po upieczeniu na mini quiche nakładać zielone puree. Potrawę tą należy podawać na gorąco ponieważ wtedy smakuje najlepiej
Reklamy