Tagi

, , ,

Leczo-z-piersi-kurczaka-i-cukini

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 cała podwójna pierś z kurczaka
  • 2 duże pomidory bądź 3 mniejsze
  • 1 ½ dużej papryki czerwonej
  • 7-8 sztuk pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Zioła prowansalskie

Wykonanie:

Cukinię oraz pomidory kroimy na większe kostki, natomiast paprykę na drobno. Obieramy pieczarki ze skórki i kroimy je w cienkie paseczki o grubości około 5 mm. Następnie siekamy cebulkę na drobno. Kroimy pierś z kurczaka w kostkę.  Do dużego garnka wrzucamy razem pomidory, paprykę oraz cukinie i ustawiamy go na rozgrzanym palniku od czasu do czasu mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulkę i w momencie kiedy ona się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka oraz pieczarki i smażymy je razem aż mięso osiągnie biały kolor(około 3 – 5 minut). Do garnka z warzywami dodajemy cebulkę, pierś oraz pieczarki z patelni i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pieprz oraz dużą ilość ziół prowansalskich i znów dokładnie mieszamy. Podczas gotowania warzywa zaczynają puszczać sok. Leczo gotujemy do momentu zagęszczenia wszystkich składników i wyparowania części wody tj. gotujemy je na wolnym ogniu przez około 40- 45 minut. Leczo smakuje najlepiej w połączeniu z brązowym ryżem.

Reklamy