Pyszna zupa o wyraźnym smaku i aromacie na każdą porę roku. Jest prosta do przygotowania, działa rozgrzewająco. Polecam zarówno dla dorosłych jak i dzieci.
Składniki:
- 3 szklanki wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego (może być to chudy rosół)
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1 ½ cebuli lub 2 całe średniej wielkości
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- Natka pietruszki
- Słodka papryka
- Pieprz
- Oregano
Wykonanie:
- Warzywa umyć i brać ze skórki a następnie pokroić na małe kawałki
- Do garnka wlać wywar, dodać pokrojone warzywa, natkę pietruszki oraz przyprawy i gotować całość aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie czyli około 30 – 40 minut
- Po ugotowaniu warzywa odcedzić na łyżce cedzakowej i przenieść do oddzielnego naczynia a następnie przestudzić, wywar przepuścić przez sitko tak aby został tylko klarowny przesącz
- Warzywa zblenderować na miazgę (gładką masę bez grudek) a następnie zmieszać ponownie z wodnym przesączem, zagotować wszystko razem
- Zupę można podawać z pieczywem