Tagi

, ,

zupa-wielowarzywnaPyszna zupa o wyraźnym smaku i aromacie na każdą porę roku. Jest prosta do przygotowania, działa rozgrzewająco. Polecam zarówno dla dorosłych jak i dzieci.

Składniki:

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego (może być to chudy rosół)
  • 1 duża pietruszka
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 ½ cebuli lub 2 całe średniej wielkości
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • Natka pietruszki
  • Słodka papryka
  • Pieprz
  • Oregano

Wykonanie:

  • Warzywa umyć i brać ze skórki a następnie pokroić na małe kawałki
  • Do garnka wlać wywar, dodać pokrojone warzywa, natkę pietruszki oraz przyprawy  i gotować całość aż do momentu kiedy warzywa będą miękkie czyli około 30 – 40 minut
  • Po ugotowaniu warzywa odcedzić na łyżce cedzakowej i przenieść do oddzielnego naczynia a następnie przestudzić, wywar przepuścić przez sitko tak aby został tylko klarowny przesącz
  • Warzywa zblenderować na miazgę (gładką masę bez grudek) a następnie zmieszać ponownie z wodnym przesączem, zagotować wszystko razem
  • Zupę można podawać z pieczywem