Tagi

, , , , ,

Zupa krem z brokułu i kalafiora

Składniki na 5 porcji:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeniowa
  • ½  kalafiora
  • ½  brokułu
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 g mięsa drobiowego np. kurczaka
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Zagotować wywar, następnie dodać do niego pokrojone i obrane: marchew i peruszkę, brokuł i kalafior. Gotować przez 10 minut.
  • Następnie dodać kolejno mięso oraz pokrojone i obrane ziemniaki oraz natkę pietruszki, gotować minimum 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
  • Zupę przestudzić, wyjąć natkę pietruszki i zmiksować na krem.

Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.