Tagi

,

Pizza-z-cebulą,-pieczarkami,-szynką-i-pomidorami-koktajlowymi-na-drożdżachCiasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 200 g (1 szklanka) mąki pszennej typ 550
  • ½ szklanki mąki razowej (pszennej pełnoziarnistej typu 1850)
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej (może być przegotowana)
  • odrobina mleka
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek wymiennie z olejem rzepakowym)
  • Oregano i pieprz do smaku
  • 7- 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebule czerwone
  • 4 pieczarki średniej wielkości
  • kilka plastrów chudej szynki cienko pokrojonej
  • 125 g mozzarelli w kulce

Sos:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 6 łyżek pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
  • Kilka kropel octu winnego
  • Oregano opcjonalnie do smaku
  • Pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

  • Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier wraz z odrobiną mleka i mieszać aż do rozpuszczenia się drożdży.
  • Do jednego naczynia wsypać mąkę, gotowy rozczyn drożdżowy, łyżkę oleju oraz przyprawy a następnie zagnieść ciasto aż do momentu kiedy będzie ono odchodziło od ścianek naczynia, jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę więcej mąki.
  • Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na minimum ½ godziny aż do wyrośnięcia (ciasto będzie gotowe kiedy podwoi swoją objętość o co najmniej połowę), można je przykryć delikatną ściereczką kuchenną lub ręcznikiem unikając przeciągów.
  • Wszystkie warzywa oczyścić, cebulę pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki natomiast pieczarki w półksiężyce.

Sos:

  • Do oddzielnego naczynia włożyć koncentrat pomidorowy, dodać kilka kropel octu winnego, doprawić do smaku pieprzem i większą ilością oregano.
  • Piekarnik rozgrzać na 150 stopni.
  • Na wysmarowaną olejem formę i posypaną bułką tartą nałożyć delikatnie ciasto, posmarować je sosem pomidorowym a następnie nakładać po kolei szynkę, cebulę, pieczarki oraz pomidory koktajlowe i posypać startą na tarce mozzarellę.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 – 25 minut