Tagi
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g (1 szklanka) mąki pszennej typ 550
- ½ szklanki mąki razowej (pszennej pełnoziarnistej typu 1850)
- 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej (może być przegotowana)
- odrobina mleka
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek wymiennie z olejem rzepakowym)
- Oregano i pieprz do smaku
- 7- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 cebule czerwone
- 4 pieczarki średniej wielkości
- kilka plastrów chudej szynki cienko pokrojonej
- 125 g mozzarelli w kulce
Sos:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub 6 łyżek pomidorów z puszki w sosie pomidorowym
- Kilka kropel octu winnego
- Oregano opcjonalnie do smaku
- Pieprz
Wykonanie:
Ciasto:
- Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier wraz z odrobiną mleka i mieszać aż do rozpuszczenia się drożdży.
- Do jednego naczynia wsypać mąkę, gotowy rozczyn drożdżowy, łyżkę oleju oraz przyprawy a następnie zagnieść ciasto aż do momentu kiedy będzie ono odchodziło od ścianek naczynia, jeśli będzie za rzadkie można dodać trochę więcej mąki.
- Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce na minimum ½ godziny aż do wyrośnięcia (ciasto będzie gotowe kiedy podwoi swoją objętość o co najmniej połowę), można je przykryć delikatną ściereczką kuchenną lub ręcznikiem unikając przeciągów.
- Wszystkie warzywa oczyścić, cebulę pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe przekroić na połówki natomiast pieczarki w półksiężyce.
Sos:
- Do oddzielnego naczynia włożyć koncentrat pomidorowy, dodać kilka kropel octu winnego, doprawić do smaku pieprzem i większą ilością oregano.
- Piekarnik rozgrzać na 150 stopni.
- Na wysmarowaną olejem formę i posypaną bułką tartą nałożyć delikatnie ciasto, posmarować je sosem pomidorowym a następnie nakładać po kolei szynkę, cebulę, pieczarki oraz pomidory koktajlowe i posypać startą na tarce mozzarellę.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 – 25 minut